6 november - Kristi blod för dig utgivet

USA har sagt sitt. Den kristna lantisen John McCain som bjöds på stortorsk får fortsätta leva gott utan en titel som president i världens största makt av krigiska medel. Istället har en ny och tämligen okänd man getts fyra år att ta plats i det vita och prestigefyllda palatset. Följaktligen får den fortfarande sittande och politiskt stillastående George W Bush be sina betjänter tömma sitt residens för att ge plats åt gårdagens valda – Barrack Obama.

Inför en lycklig skara höll han igår sitt segertal. Ett anförande som kom att bli kritikerrosat världen över i samtliga dags- och kvällstidningar. Frågan är hur människan kan låta bli att känna sig som sin egen gud och tappa verklighetsuppfattningen helt där han står och får jubel för allt han uttrycker. Han skulle kunna ha sagt vad som helst och få de gråtande jänkarna på marken att fälla ännu flera tårar.

Överallt prisar kända och högt uppsatta lirare den kommande statschefen. Den omtalade lovar förändring. Förvandling utfästs. Hur ska det gå till då han framträder ett konservativt parti i ett land präglat av orättvisor, där vapen dagligen används av privatpersoner, där gemene inte förmår sig att spara till en operation för sitt brutna ben?

Hur ska livet för en gatusopare i det stora äpplets allra mest sönderfallande stadsdel förändras? Den ensamstående morsan med tolv barn som lever på att försöka få sitt eget liv att gå ihop samtidigt som hennes äldsta son ska betalas in i skolan lär inte klara sig bättre än nämnda slavarbetaren.

Det spelar ingen roll hur bra retorik killen har. Han är fortfarande en amerikan som håller hårt på de fyra evangelisternas skrifter för en massa år sedan.

Ska landet förändras nämnvärt torde det vara uppenbart att detta inte sker inifrån. Den inavlade gudsdyrkan som har rått sedan dess skapelse för ungefär tre hundra år sedan har sin plats så länge folket låter deras fader, sin president och den helige anden tala för dem.

Dan Andersson

Kommentarer
Postat av: Buddha

...Obama är för allmän sjukvårdsförsäkring..Obama kommer att införa högre skatter för överklassen och sänka skatten för medel och underklassen..känns som sunda och socialistiska reformer tycker jag..----------bara lite faktan.. känns som du hakar upp dig för mycket på att han är kristen. Vad fan spelar det för roll om han är kristen eller inte när det gäller vapenlagen/sjukvården/osv.Ämnena du anklagar är amerikanarnas inrotade tro på individens rätt, "the american way" (ta saken i egna händer, man ska klara sig själv), liberalismen.attackera dem du, men att säga att det beror på kyrkan... det känns lite ogrundat(?)

2008-11-06 @ 22:07:39
Postat av: Danne

Visst, han pratar gott om att alla ska ha råd med sjukvård. Men rättvis sjukvård i ett land får du inte genom tusentals privata små och stora vårdcentraler som alla skiljer sig åt i landet. Ska det pratas allmän rättvisa är inte den privatiserade marknaden som ska existera inom något vi alla behöver när nöden är som värst.Jo, skattefrågan pratar blåa människor sig gott om, det säger ju även den borgerliga alliansen i Sverige. Istället för de med en massa lättnader och minskade avgifter på annat sätt för överklassen som ger de flera enkelheter i samhället. Med det ena kommer alltid det andra, så enkelt går det inte att prata.Jag väljer att attackera religionen eftersom den ligger till grund i de flestas syn på huruvida de har rätt till att döda den andra.Den kristna synen på samhället syftar på naturliga olikheter som det inte bör göras någonting åt. Att människor lever fattigt bör det därför inte göras något enormt åt förutom att anordna lite galor här och var där vi skänker en bråkdel till de svältande familjerna.Socialistiska reformer kommer inte från en kapitalkramare! Socialistiska reformer kommer från folket som kräver fram dessa!

2008-11-06 @ 22:25:02
URL: http://dannemanne.blogg.se/
Postat av: Buddha

Sjukvård: Ja..? det är fortfarande en förbättring eller hur? Alla förstår att man inte har en chans att vinna ett val i USA med total reformerande idéer, de är så traditionsbundna att man får göra förändringarna lite i taget.Skattefrågan: Har du koll på att han skulle göra andra lagar för att göra det lättare för överklassen? Jag har iaf inte gjort det, det enda jag hört är som sagt att han skulle sänka skatten för medelklassen/underklassen och höja den för överklassen. Optimalt? Nej. Förbättring? Absolut.Religionen: Que? Religionen ligger till grund för rätten att döda någon annan...? Visst det har förts korståg och trakasserier emot människor muslimer, men vad har det med varje människa i USAs "rätt" att döda varandra?

Har jag förstått dig rätt? Men om det är det du menar så handlar ju (som jag sade innan) om amerikanernas mentalitet att man ska klara sig själv/försvara sig själv.Host, den kristna synen menar att alla är lika mycket värda(förutom muslimer och BÖGAR); barn, kvinnor, handikappade, fattiga och rika. De tycker inte att underklassen ska tryckas ned, de ska finnas som ett stöd och som du säger (och förlöjligar) så skänks det en hel del pengar och anordnas andra arrangemang för att hjälpa fattiga (nu snackar vi framförallt att hjälpa tredje världen). Däremot så tycker inte kyrkan att alla arbetarna helt plötsligt ska göra uppror, revolution, det är väl bättre att allting är som innan och långsamt förändra? (Ja, detta kallas "konservatismen")Slutligen.. Ja, och det är väl precis det som det amerikanska folket har visat att de vill? De har röstat fram en lirare som är mycket mer till vänster än de stod tidigare, som vill införa socialistiska reformer (dock inte med vapen som vissa blodröda kanljer förespråkar..) Som Obama själv sa vid segertalet:

"Det här är inte min seger, det är inte heller min enastående valkampanjsledares seger. Det var eran seger. Ni som tror på förändring och att vi har makten att genomföra det. (obs min egen bristfälliga översättning och sammanfattning, checka hela talet på youtube.)

2008-11-07 @ 16:05:41
Postat av: Johannes

Obama måvara "vänster" i sammanhanget men självklart är han en stor kapitalkramare som alla de andra presidenterna, dock kommer de såklart genomföras en del "förändringar" i USA (såklart i amerikanskt mått och det vet vi nog vad de innebär) mensjälvklart inte i den utsträckningen vi vill. Jaja det kan nog trots allt inte bli sämre än med Bush så man får väl försöka vara positiv. Obama var trots allt den "minst dåliga" i valet, synd att det är de man måste gå efter!

2008-11-07 @ 19:20:05
URL: http://hannes2.blogg.se/
Postat av: Danne

Sjukvård: Jorå, förbättring med USA:s mått mätt. Det kan väl gå an så länge det inte gäller mig :PSkattefrågan: Nej jag har inte kollat att han ska göra det. Som alltid, the owls are not what they seem. Det säger man i ett tal till nationen är ju självklart bara positiva saker. Va inte allt för godtrogen ;)Jag kommer alltid att förlöjliga den redan förlöjligade religionen. Den gör i stort sett parodi på sig själv utan att jag behöver jönsa till det :)Slutligen: Jorå, som sagt, karisma och retorik har grabben. Men vi får väl se!

2008-11-07 @ 23:52:16
URL: http://dannemanne.blogg.se/
Postat av: Buddha

Sjukvård: :)Skattefrågan: haha, självklart så säger man bara bra saker^^ (du kan ju å andra sidan inte från början avfärda att han överhuvudtaget tänker göra någonting bra bara för att han är amerikanare xD) Fortfarande är det posetivt att man visar en vilja att förändra, men som sagt vi får väl se..Okej... vilket argument! jag står som slagen av blixten och undrar vad som hände :)Ja, om han nu verkligen kommer hålla sina löften om förändring. Det kan endast framtiden utvisa...

2008-11-08 @ 12:35:30
Postat av: Johanna

Jag orkade inte läsa allt som Tony skrev, men det jag läste (d.v.s. hans första kommentar) håller jag fullständigt med om. I ärlighetens namn tycker jag att du förenklar det hela en aning, Dan. Du får det att låta som att om alla bara kunde ta och bli socialister så skulle det inte finnas några problem i världen, och att alla som tjänar "för mycket" pengar är genuint onda människor. Din syn på "kapitalisterna" känns något förlegad. Däremot kan jag absolut hålla med dig om att USA har stora problem med fattigdom och att, som Tony kallar dem, "sunda och socialistiska reformer" kan vara på sin plats. Dessutom tycker jag också att det är för jävligt att man håller så hårt i religionen, för den bör inte blandas in i politiken överhuvudtaget. Religionsfrihet, självklart, men religion bör vara en privatsak, för det är tro och inte fakta. För övrigt tycker jag att det är märkligt att det verkar finnas ett betydligt större motstånd mot abort än mot dödsstraff i USA. Är inte det ganska motsägelsefullt? Jag trodde att hela grejen var att det är fel att ta ett liv, och då borde inte det vara okej att göra det även om personen i fråga har mördat. Men, men, det var ju inte det inlägget handlade om.

2008-11-26 @ 15:32:32
Postat av: Danne

Självklart förenklar jag allt. En lång utläggning på flera hundra rader extra orkar varken jag skriva lika lite som ni förmår er att läsa.Jag tycker inte att jag har någon "förlegad" syn på det hela. Jag tycker att alla ska ifrågasätta deras system, varför köpa något som är orättvist för den vanliga människan? De som tjänar mycket pengar har mer inflytande över de andra. Det ifrågasätter jag. Så är det bara.Självklart hatar jag dödsstraff! Det har jag ägnat ett tidigare inlägg till att beskriva nämligen.

2008-11-26 @ 20:44:46
URL: http://dannemanne.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag sa aldrig att jag tycker att man ska acceptera att det är som det är, utan jag påpekade faktiskt, genom att säga att jag håller med Tony, att det behövs reformer. Men jag håller inte med dig om att allt är helt åt skogen och jag tycker heller inte att man kan frånta människor rätten att tjäna pengar.Och jag menade inte att du var för dödsstraff.

2008-11-26 @ 21:22:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0