080826 - Inget annat än en domarskandal

Publikskandal?
Nej.

Derbyskandal?
Nja.

Domarskandal?
Ja.

Återigen hittade våra tidningar något att överdrivet yttra sig om.

Derbymötet mellan rivalerna AIK och Hammarby igår lämnade efter sig en viss bitter eftersmak för undertecknad och många andra. Visst fick mitt lag till en turlig kvittering i slutminuterna. Ett mål som gjordes av ingen mindre än våran egen kapten. Hans första på 11 säsonger. Maxat.

Men vad hände strax innan målet?

Klockan hade tickat fram till 84 minuter när gnagets Saihou Jagne faller då han springer bakom bajens José Monteiro. TIll följd av den uppenbara filmningen av den förstnämnda blir den senare tilldelad en varning. Dessutom skedde detta innanför straffområdet. Straff.

Domare Martin Hansson är tvärsäker.

Mycket riktigt sätter de straffen och AIK gick med all säkerhet mot en seger. Det blev dock inte så. På södra läktaren hoppade Hammarbys fans upp och ner av sin ursinnighet och förtvivlan.

En raket kastas in på planen.

För andra gången.

Domare Martin Hansson är lika tvärsäker då han avbryter matchen och spelarna sticker in i deras omklädningsrum.

Vad som hände efteråt är redan berättat i texten ovan. Men vad hände efter de 90 minuter som matchen pågick? Vad skrevs det om? På vilka låg fokuset? Vilka fick bära skulden? Hammarby och deras publik.

Jag förnekar inte att det på ett sätt var onödigt att kasta in en livsfarlig fyverkeripjäs intill motståndarlagets målvakt. Det hade kunnat sluta riktigt illa. Jag står dock helt klart bakom fansens ilska som sattes igång vid den felaktigt dömda straffen. Jag hade agerat lika ilsket men stått över den praktiska förstörelsen och de livsfarliga metoderna.

Hur i helvete kan man kasta skit på en publik som protesterar? Hur i helvete kan man tycka att de är idioter som reagerar mot något som är fel? Varför fattas det kompetens, brist på kunskap och erfarenhet bland någon som är enväldig?

Jag ska tala klarspråk.

Felet låg hos domaren.

Ingen annan.

Ord finns inte att beskriva den ignoranta stilen alla har till att publiken gjorde fel och ingen annan. Varenda jävel kunde på reprisen se att det inte var något snack om saken. Det var ingen straff. AIK hade inte behövt ta ledningen. Fansen hade inte behövt löpa amok.

Det är skrämmande och det gör mig nästan mörkrädd att Svenska Fotbollsförbundet inte ser vad som egentligen hände. Felet ligger hos dem själva. Felet ligger i deras sätt att handla i svåra domslut. Ta ishockey som exempel. Där har de upsatta kameror intill målburarna för att se huruvida pucken var över mållinjen eller inte. Genom en bildskärm strax vid sidan av rinken kan domaren enkelt titta på sekvensen ännu en gång och därefter döma rätt.

VARFÖR INTE TA EFTER DETTA?

Istället för poängavdrag eller jättelika böter borde Svenska Fotbollsförbundet fixa till sin kunskap om saker och ting. Vare sig det blir uppsatta fiskenät eller rent utav plexiglas framför läktarna kan inte bli något annat än fel.

Inget av det som hände på södra läktaren hade behövt hända om domaren sett situationen en gång till. Domaren har en otrolig makt över en match. En makt som aldrig går att överklagas. Varför? Varför i helvete ska en person med en viss utbildning automatiskt ska kunna mer än åskådarna på plats eller de hemma i sofforna? Han är ju för fan inte allsmäktig!

Precis som i vanliga livet borde ingen ha ensamrätt på att bestämma hur saker och ting ska gå. När beslut är felaktiga tar folk illa upp. Det är förståeligt!

Lägg fokus på vad som orsakade det tumult som utspelade sig!

Lägg fokus på den bristande domarinsatsen!

PS. Åt helvete med allt snack som många använder sig av i flertalet sportkrönikor på våra värdelösa kvällstidningar. Var inte så jävla konservativa i era tankar. Detta är inte en fråga om moral. Detta är en fråga om rättvisa. DS.Danne Andersson - jag hatar orättvisor

080815 - Cancer

Orkar jag ett par kilo till?

Jodå.

Ett halvt set fungerar innan axlarna säger ifrån.

Fan.

Med två kilo mindre klarar jag övningen fullt ut.

Repetitionerna avbryts än en gång.

Vad är det för ljud?

Det stereon från den centrala receptionen spelar råkar på att vara Sonic Syndicates allra första kioskvältare "Jailbreak". Låten piggnar till en trött och sliten person som jag och det är med goda minnen jag fortsätter lyssna på ljudet ur högtalarna.

För två år sedan satt jag i min familjs dåvarande och tillfälliga radhusboende i en stad mitt i Småland. Med nyindraget bredband utforskade jag det skafferi av musik och fri musik som fanns tillgängligt för fri nedladdning. På en sprillans ny dator med grymt snabb internetuppkoppling tog jag del av flertalet icke-namnkunniga band. Däribland de då okända Sonic Syndicate.

Ett okänt band vilket enbart innehöll medlemmar från tonåren. Rutinen lyste med sin frånvaro. Lukten av ett nytt framtidslöfte fanns dock där.

Låten hette "Jailbreak" och fanns att ladda hem alldeles gratis på deras då amatörigt fula hemsida. Mediafilen spreds friskt runt av mig till mina kontakter via msn och i sin tur förökade den sig till ett oanat antal.

Bandets karriär tog fart då de fick skivkontrakt av jättarna på Nuclear Blast strax efter deras okända skivsläpp innehållande redan nämnda låt. De har åkt världen runt. De har agerat förband åt betydligt större akter. De har blivit kända hos gemene man. På ett eller annat sätt.

Två år senare sitter jag på ett gym.

Bland monotona och instrumentala elektroniska takter.

Mullrande och nedstämt gitarriff.

"...and when two rivers run together they can never be distinct again..."

Det är fascinerande.

Det är intressant.

Det är spännande med fildelning. Företeelsen har fått mycket kritik från undertecknad. Det är dock fantastiskt hur många band som pga av den nya tekniken blivit sedda. Genom fildelning syns flera. Det är rättvist.

19 september släpps deras tredje fullängdare. Jag kan bara säga: Grattis!
http://www.mngmusic.net/sonicsyndicate/agenda2.php☆ Danne Andersson

080813 - Tänkvärt

Sveriges medborgare ser upp till de folkvalda i riksdagen. Riksdagsledamötena sopar mattan framför statsministern. Denne är i sin tur manad till att försvara och arbeta under våran infödde monark som med lugn och ro kan leva livet ut på sin post.

Borde det inte vara tvärtom?☆ Danne Andersson - rättvisa kommer ifrån vänster

080810 - Blåa filmer

Filmer från Hollywood brukar vara det vanligaste sättet för USA att sprida sina kapitalistiska idéer. Alla rullar innehåller samma mönster och har givit oss lättpåverkade européer en viss syn på världen. Detta gör att vi med starka åsikter bojkottar och hångarvar åt de episka och ibland surrealistiska filmer som görs hemmavid.

Vilka svenska ungdomar vill se filmer om Jan Guillous påhittade riddare från Sverige när det redan gjorts engelskspråkiga, datoranimerade och stereotypa produktioner i form av bl a Sagan Om Ringen? Varför kolla på svensk film när det görs sådana från de allra rikaste snobbarnas residens?

Det är synd att många inte ser igenom ens åsikter och undrar varifrån de verkligen kommer.

Vanan blir våran verklighet.☆ Danne Andersson

080808 - Grattis Stockholm!

Danne Andersson - vrede mot maskinen

080805 - Det är groteskt med rasism

Det har stått i kvällspressen. Våra morgontidningar har även de berättat.

Rättegången kring det omtalade mordet i Arboga tidigare i år har präglat de flesta sidorna i både pappersformat såväl i abstrakta. Första sidorna samt löpsedlarna har innehållit den allra senaste infon om varenda citat och ögonblick kring händelsen. Våra två kvällstidningar måtte ha hoppat ihjäl sig glädje över att äntligen kunna skildra något som hänt på riktigt.

Vad jag uppmärksammat mest, förutom den fruktansvärda händelsen, är dessa blaskors sätt att hantera nyheten. De vill ju så gärna kunna avslöja namnet på den som fortfarande inte är dömd och kanske inte ens blir. Epitet som "32-åringen" och "kvinnan" haglade till en början friskt bland orden. Numera är människan kallad "tyskan".

Varför i helvete måste den misstänkta personen få en etikett? Vem bryr sig om vilket land personen kommer ifrån? Hur har människan förtjänat att bli uthängd på detta sätt?

Att nämna personer med deras etniska bakgrund eller ursprung är ett otroligt vanligt fenomen för att locka läsare. Detta utnyttjar tidingarna som enbart bryr sig om antalet sålda läsnummer än personers intigritet och välmående.

Genom associationer registerar våra hjärnor bilder kring namnet. Nazism. Adolf Hitler. Etnisk rensning. Dessa tankar är vanliga bland gemene som inte sett landet på nära håll. Turligt nog känner jag till att landet och dess nuvarande invånare absolut inte förtjänar att bli smutskastade. Om man av någon händelse inte har dessa bilder av Tyskland sätts ändå en process igång med att forma negativa tankar då de flesta hyser agg mot brottsmisstänkta. Dessa tankar målar upp människan som ett hatobjekt hos Sveriges invånare. Varför? De vill tjäna pengar genom att utnyttja våra svagheter.

Jag ger mig fan på att de hade döpt personen själva i fråga om denne varit född i Ryssland. Allt för att trigga igång våra okunskaper kring Sovjetunionens era.

Hur stora löpsedlar hade löpsedlarna blivit om denne varit född i Centralafrikanska Republiken eller valfritt land där antalet bokstäver överskridit gränsen? Likförbannat hade de kortat ner nationaliteten genom att enbart nämna världsdelen landet ligger i. Allt för rasisterna.

Det är uråldrigt att kalla människor för varifrån de kommer. Det är skamligt och fegt eftersom ingen kan påverka sitt urpsrung. Det kallas rasism. Det är groteskt.Danne Andersson

RSS 2.0