28 oktober 2007 - Ormar och pilar i Globen

        image57
 Fotnot: varför var det inte fri ståplats på golvet när 100 % av de dyrt betalande besökarna stod upp under hela spelningen?


Det var en gång då sommaren sist låg tät över vårat land. Under en sådan sommardag vistades undertecknad i en by i mörkaste skogarna på gränsen mellan Västmanland och Dalarna. Skivan, "Snakes & Arrows", rullade i cd-spelaren på platsen och den lyssningen satte spåren till varför jag nyss varit på Globen och sett Rush spela.


Något som kom att bli omdiskuterat efter vistelsen i kupolen var de knepiga grannarna på våra högra och vänstra sidor. Vi var överens om att bror drog nitlotten då människan på hans högra sida avfyrade en outhärdlig andedräkt med jämna mellanrum under spelningen, varpå vi båda greps av en välvilja att befinna oss på annat ställe innan bomben släpptes. Två platser till vänster satt jag och fick då stå ut med herrarna kavaj med en delad svada samt ett återfött tonårsflams. Dessa snackade med varandra oavbrutet från början till slut, då de inte tystnade och lyssnade på vad som förmodligen var deras favoritlåtar.


Till skillnad från tidigare konserter man besökt har man kunnat 95 procent av låtarnas texter. Denna gång har jag endast hört deras senaste skiva, som de i och för sig drog av halva låtlistan på, och ett par klassiker. Det bästa som kunde hända i låtväg då jag var som mest kunnig på första delen av det nyaste alstret. Dock var jag inte insatt i texterna på merparten av låtarna vilket fick min roll ändrad på en sådan här tillställning. Lite ovant att sitta still och lyssna på allt ljud som kom ifrån de gigantiska högtalarna. Trion behärskade deras instrument med råge och en rad olika solon avverkades nerifrån den öppna scenen. Till skillnad från samtliga solon på trummor jag sett tidigare var detta något att verkligen lyssna på och uppskatta.


En bra spelning och jag är nu en erfarenhet rikare vad det gäller sitta-och-titta-på-konserter. Kanske är det på sin tid att man ska ta och kunna bandets hits och den nya skivan utan problem. Detta för att vara med i konserten på ett mera uppskattat sätt från mig själv. Att tillägga är upptäckten av de många bra låtar jag måste kolla upp inom kort.


Hur gick det för våra stolsgrannar då? Mannen som förmodligen förtärt sju burkar tonfisk satt kvar under hela spelningen medan herrarna kavaj snackade sig vidare till ett annat stolspar på annat ställe i arenan.Danne Andersson - det är dags för höstens alltid lika välförtjänta lov...

26 oktober 2007 - Isad jord och färre arkitekter

Konsertrecension

Band:
Iced Earth
Support: Annihilator och Turisas
Tid och plats: 25 oktober, Tyrol

image53
Inledning - Tyrol, en stämningshöjare!
Woho!

Under hela kvällen och början av natten igår vistades jag på härliga Tyrol vilken syns innanför Gröna Lunds grindar. Det skulle visa sig att denna lokal slår Fryshuset i hästlängder vad det gäller stämning, åtminstone i sammanhang med den här musiken


Efter att ha besökt det, till synes, kalla huset i flera år av kyla för den mindre lockande inredningen vilket snarare för tankarna till en tråkig lagerlokal istället för en konsertarena, var det dags med lite omväxling. Nej, tacka vetja Tyrol på Gröna Lund!

En stor, röd och väldoftande ros inleder alltså dagens inlägg. Flera rosbuketter kommer att delas ut tids nog, allt med textradernas gång, jag lovar.

Det var alltså dags att äntligen få se ett av de band man länge placerat bland de främsta på ens lista vad det gäller bra musik. Iced Earth hette huvudakten och de normalt sett mindre kända banden vilka brukar agera öppningsakt i form av förband stavas Turisas och Annihilator. De sistnämnda må ha tillhört ett av de, om än, mindre banden inom subgenren thrash metal. Nu är de tillräckligt små för att kunna axla uppgiften som support till den stora showen.

--------------------------------------------

image54
Turisas - aningen klyschig show men ack så underhållande!
Det var dock inte de nämnda utplånarna som startade denna kväll. Turisas, hette dessa grabbar vilka inledde med en pompös och storslagen musik. Detta gjordes iklädda i olika varghudar samt andra pälsbärande föremål. Vackert, tänkte jag och begav mig bort från den plats jag funnit tillsammans med sällskapet i anslutande servering. Sån här musik ska nog helst synas från nära håll, tänkte jag, då jag, dagen till ära, inte valt att ta med mig de glasögon jag ser så skarpt i. Det skulle visa sig att de grabbar jag såg från avstånd med värdelösa ögon visade sig vara en mindre, den resterande mannen på dragspel var en kvinnlig sådan.

Efter en episk upplevelse i en inte allt för fylld lokal är det med höga förväntningar jag beger mig till toaletten, inte för själva besöket där utan mera för Annihilator som skulle skådas efter denna vistelse.

--------------------------------------------

image55
Annihilator - har jag hört det förrut?
Tillbaka på golvet framme vid scenen lyckas jag tränga mig fram bland de nytillkommna och förmodligen de främsta Annihilator-fansen. Ljudnivån är något högre bland människorna i täten och de ljublas friskt när bandet drar in på scenen. Visst hördes det ett och annat rop från undertecknads strupe, detta mera av anledning att värma upp sig inför kvällens höjdpunkt.

Grabbarna bjuder på en thrash metal-show som jag inte vill säga var något utöver det vanliga. Jag råkar inte vara ett inlyssnat fan till just detta bandet och diggade i stort sett bara deras entusiastiske sångare tillika gitarrist med hjälp av en röd sådan. Något irriterad blev jag på en circle pit, av de mindre slaget, som bildades i mitten av publiken. Inget fel mot detta, bara jag slipper deltaga. Det som störde mig var dock en av dessa deltagares välvilja i att upprepande gånger trampa en på ens högra stortå. Musiken då? Den har jag hört förrut...

--------------------------------------------

image56
Iced Earth - vackert, förbannat vackert!
Tiden var inne för Iced Earth att visa sig för första gången inför mig i publiken. Detta gjordes med det aningen annorlunda intro från deras nya platta. Medlemmarna kom in, en efter en. Självklart är det sångaren Ripper Owens hedersuppdrag att avsluta detta intågande av deltagarna i bandet.

Fortsatta kanonlåtar vilka är utspridda över hela deras 17-åriga karriär. Dessutom visar sig sångaren vara en riktigt tuffing till frontman och visar sig fylla den stora roll han krävs att göra.

Fina minnen gällande gitarrposande från bandets ledare John Schaffer ville tyvärr inte fastna på ens megapixelfattiga mobilkamera. Något jag velat ha då detta visades ofta.

I andra ledet röjer man lätt och till följd av detta har jag idag, dagen efter, begåvats med en smärre öm nacke samt en hes röst. Den perfekta dagen-efter-känslan och beviset på att föregående spelning var mer än lyckad!

--------------------------------------------

Avslutande dagen på en uppskattad praktik
Visst ja, det har även varit den 26 oktober också. Denna dag spenderades med ett trött huvud och en mindre pratvänlig röst på min praktikplats. Ett ställe jag uppskattar att ha besökt hela denna vecka och det är helt klart den praktikplats jag gillat mest av de jag studerat arbetslivet på. En stor uppmuntran av alla anställda har gett mig ett självförtroende att spinna vidare på mina planer gällande studerande inom detta ämne.Danne Andersson - konserter i all ära, men någon gång måste jag få vila lite...

25 oktober 2007 - Samma arkitekter

Idag har det skissats färdigt och två nya program på dator är lärda. Av detta hinner jag dock inte skriva något särskilt om när tåget jag ska med drar härifrån Handen vid 18.13. Det var ett tag sen jag vistades på en konsert (den senaste upplevelsen var för ungefär en månad sen). Nu är det även en ny lokal som ska besökas. Denna ligger belägen innanför Gröna Lunds grindar och kallar sig "Tyrol". Spännande att lyssna på musik i ett annat ställe än Fryshusets sådana.

Mer om detta och en utförlig recension läses imorgon.Danne Andersson - mänskligheten faller, något ondskefullt anländer...

24 oktober 2007 - Lika många arkitekter

     image48
      fotnot: finn ett fel!

En morgon man allra minst ville stiga upp på pga ens sömnbrist, därav de 20 minuterna mindre att förbereda mig.

Jag låter detta långa inlägg tala för sig själv...Danne Andersson - bönder som söker fruar är kul att titta på...

23 oktober 2007 - Fler arkitekter

      
       image46
fotnot: bilden ovan visar den mindre gemytliga kontorsbyggnad där ,det annars trevliga, företaget ligger beläget i

Då uret på min mobiltelefon precis ställt om sig till 9.00 glider jag in på företaget och får mig en överraskning vilket senare följs av en smärre chock. Skämt åsido, det jag ser är att ledningen i företaget är mitt inne i en föreläsning vilken leds av en prydligt kostymklädd man i övre medelåldern. Denna bryter även på en dialekt, ofta påträffad i de nordöstra delarna av Stockholm. Dessutom sitter det flera män i liknande outfits vid bordet och nickar instämmande till föreläsarens goda karisma. In genom dörren kom jag, dagen till ära, med en lagom tillrufsad kalufs samt en klädsel vars summa skulle jämföras med den sko dessa män bär på sin högerfot. Kort sagt, jag kände mig obekväm i situationen och det var aningen pinsamt att knalla in på detta sätt. Genast slog det mig tanken hur en själv skulle klä sig om man inom en framtid innehar ett arbete som en arkitekt...

Dag nummer två på min praktikvecka såg i övrigt ut som gårdagen, undantaget den rundvandring och presentation som gjordes. Denna dag fick jag rita upp resultatet av min hemuppgift, vilket, i mitt mindre snabba tempo och planering tog hela dagen. Givetvis var det inte ett ständigt ritande och mätande på skisspappret utan detta varvades av med arbetet av uppgifterna man blivit tilldelad.

Denna lunch tog jag även en promenad ut på det vackra söder som vid den här tiden vimlade av lunchlediga människor i ungefär samma ålder, majoriteten var utrustade med en pappmugg som uppskattningsvis innehöll någon dyrare form av kaffe från 7-Eleven. Sjävklart var det inte detta jag var utomhus för utan mera för att hämta den friska och kyliga vind som numera kretsar i luften. Dessutom togs det lite kort på söders vackra gator och gränder. Kan även tillägga att som avslutning på min rundvandring slank jag in på en av alla de musikaffärer längs Götgatan. Efter ett par tappade mynt på golvet och ett mindre letande efter dessa kommer jag trots allt slarv iväg med tre stycken välbehövda plektrum.

Hemfärden på pendeln tillbringades på ett behagligt säte och i öronen strömmade ljuden från Kents senaste alster, Tillbaka Till Samtiden.Danne Andersson - kyligt är trevligt...

22 oktober 2007 - Arkitekter

                                
       image45

Väl förberedd
var man denna dagen D, så pass att den alarmsignal som brukar ringa ett par timmar innan avfärd idag var inställd fem minuter tidigare. Dessa 300 sekunder var trots allt välbehövda då ens vaknande skedde i väldigt långsam takt, vaknade till gjorde jag vid lunchtid.

Att åka pendeln på morgonen halvt vaken är inte något man är van vid så visst är det något nytt och spännande man ger sig in på när man greppat en Cityblaska och sätter sig på en av de gröna sitsarna. Nu är jag helt plötsligt en av alla de ryggsäcksbärande vuxna som ska till stora stan och göra sitt vardagliga jobb. Det är otroligt fascinerande hur tyst det kan vara bland en sådan stor grupp vuxna men så är fakta. De flesta blickar in i de gratistidningar de nyss fått av de (nuförtiden) mindre energiska tidningsutdelarna framför Handens pendeltågsstation.

Framme vid den alltid lika tysta Stockholm södra-stationen inser jag att klockan är på tok för lite för att gå raka vägen till firman som hade den äran att ta hand om mig denna praktikvecka. Då gatan och porten var hittad drar jag istället iväg för att skåda hur Södermalm råkar se ut denna måndagmorgon och passar då på att ta några vackra kort. Med detta gjort drar jag mig ner med bestämda steg till rätta porten och glider in lite diskret då en annan kontorsarbetare just kommit igenom med sitt passerkort.

Fem trappor tar en bra stund att ta sig upp för med mitt tillstånd. En trevlig och simpel dörrklocka är vad som gäller för att komma in i genom portalen till vad som ska bli mitt andra hem den inledande veckan.Ett trevligt bemötande visades upp från alla och en var på företaget och självklart var handskakandet samt det välkända nickandet en sedervanlig gest från min sida. När visningen i en kontorslokal av det större slaget var ändad blev jag ett kollegieblock samt en stiftpenna med 0,7-stift rikare.

Efter denna vinst blev jag hänvisad till ett skrivbord där en dator tillhörande en stor wide screen-skärm och dessutom ett mindre tangentbord lämnade plats för stora skrivytor på. Här fick jag chans att utöva mina skills och det smattrades rätt rejält då undertecknad surfade runt på information om yrket som landskapsarkitekt.Detta snabba tryckandet på det vackra tangentbordet varade dock inte länge då det var dags för fikapaus och det nya projektet skulle gås igenom. Detta bestod av en total restaurering i området kring en plantskola med närliggande trädgårdsbutik.

Kaffekoppen var tom och det var dags för ytterligare hårt arbetande från min sida, det begav sig ut på nätet igen. Uppgiften om att leta reda på, i snitt, hur mycket alla de runt omkring mig tjänade för det jobb de genomförde gav mig ytterligare en uppmuntran inför framtida studier.

Mycket mer än så hann jag inte med för än den beställda maten från en cateringfirma anlände till Peter Myndes backe 12. Denna lunch var otroligt avancerad med en rad olika matverk med recept härstammande från, uppskattningsvis, Asien. Detta gjorde susen på en tom mage och en skoltrött andraårselev från gymnasiet. Även denna fridfulla matstund, på det lagom stora bordet med plats för alla anställda, ska det diskuteras det nya projektet lite närmare. Denna gång har de anställda skissad på lite grova förslag på vad som kan komma att framföras som ett slutgiltigt mål.

Så var det dags för den lilla tiden innan klockan var slagen 14 timmar efter midnatt då man var tillsagd att sluta för dagen. Även den tiden tillbringades framför min kära dator och nu blev man även tilldelad en hemuppgift. Denna innebar att kartlägga ens innergård med mått för att sedan kunna rita in det i deras program de arbetar med och då lära mig lite extra om vad arkitekter sysslar med.

Tiden gick fort och tiden var då inne att lämna Landskapslaget AB för denna dag och det begav sig till pendeln och samla alla intryck jag fångat under dagen. Det är i stort sett bara positiva sådana jag har att fundera över. De enda negativa tankarna kretsar kring hur det ska gå att studera till detta högavlönade jobb då man redan nu är trött att vistas bakom skolbänken.
Danne Andersson - laddningen inför helgens konserter ska snart visa sitt resultat...


21 oktober 2007 - I väntan på en vecka

Veckan som komma skall innehåller fem dagars praktik (mån-fre), eller som skolan vill kalla det; yrkesorientering. Alltså, om ca 12 timmar kommer jag att befinna mig på Södermalm, strax bakom Slussen vid närliggande Stadsmuseet, där en arkitektbyrå är förlagd. På detta företag kommer jag att spendera dessa fem dagar. Visst kommer det bli spännande, men frågan om det hela blir intressant låter jag vara obesvarad fram till fredag eftermiddag då detta svar lär vara ett faktum.

Mycket detaljerade beskrivningar och övrig kuriosa kommer att skrivas på denna plats efter varje dag, så håll båda ögonen öppna.Danne Andersson - det behövs ett höstlov i dessa tider...20 oktober 2007 - Solens återkomst

         image41

Äntligen är den så omtyckta hösten
här på riktigt, igen. Den värmande solen kombinerat med en kyla gör att den halsduk man preparerat sig med känns aningen onödig då värmen tar över. Även det vindtäta tält  till vinterjacka man bär sig behövs ibland knäppas upp för att förse sig med välbehövlig svalka.

Vad passar då bättre på en sådan dag som denna än att utnyttja denna värmebölja som dragit över ens hemvist, något vi svenskar ser som nödvändigt. Så svensk var jag att jag plöjde, uppskattningsvis, en mils promenad denna dag. På ens färd där i höstsolen gick man med en telefon vars utrymme var fullproppat med en massa musik som det skulle lyssnas på. Givetvis kunde jag inte låta bli att lämna lite plats för ett tjugotal foton som skulle tas en vacker dag som denna.

Senare på den långa vägen fick jag även sällskap av mi amiga som senare lyssnade till pliktens kall och kom exakt i tid till sitt arbete, förlagt i det välkända Coop Forum. Väl där började man känna sig aningen öm om de fötter man tagit sig fram den långa vägen med. Dessa får numera välförtjänt vila då man sitter här och lyssnar in mig inför Iced Earths konsert på torsdagen nästa vecka. Kanske är det på sin plats att anordna ett par strechövningar för att inte känna av den dubbla smärtan i benen på nästkommande dag.Danne Andersson - det är kul när allt lirar...

19 oktober 2007 - Korta dagar

Mycket riktigt, precis som utlovat, skötte jag sömnen väl i natt och det lär inte bli några berättelser på detta trauma i några veckor framåt om jag får bestämma vidare. Som belöning på att jag gick upp i tid utan att sova vidare och fixade till mig fick jag överraskningen först på plats, dubbeltimmen med spanska på ämnet var inställd. Vilket betyder att man gladerligen kunde legat kvar i drygt två timmar till utan någon röd markering i frånvaron.

Vilken skoldag sen. Till skillnad från att starta fredagarna med spanskt tal i två timmar fick jag istället nöja mig med en rad ergonomiska övningar på idrottslektion. Som om det inte vore nog med uppgifter på samhällsfronten fick vi även en sådan i detta ämne. Nästa vecka ska vi, förutom, att fråga ut intervjuoffer om hur det går till på deras arbetsplats, dessutom studera denna plats från det ergonomiska hållet, lagom kul.

Den vecka man sett som ett extra lov är nu jämt upp med de typiska fem dagarna man tillbringar på gymnasiet. Med risk för att klaga alldeles för mycket på skolans välvilja att erbjuda oss dessa dagar att komma ut och se världen från ett annat håll slutar jag här.

Fredagarna må vara de dagar som får en på sämst humör. Förutom de oförberett inställda lektionerna är det även en hård dag för en sådan med en bångstyrig kalufs som mig. Då man sällan har tillgång och tid till att fixa denna kan det inte sluta på annat sätt än katastrof. Jag ber om ursäkt för att jag även här väcker antydan till ännu ett klagomål. Dessa mål av klagande är något jag försökt stå över vad det gäller skrivandet i dannemannes blogg men idag är det en sådan dag. Ett försök att få bukt med det egna livet på mitt huvud misslyckades då ett felköp av en burk i miniatyr inhandlades för dryga 40 kr på det annars billiga Coop Forum. Sådär lagom pank är det med missnöje jag tänker tillbaka på gårdagens shoppingrunda.

För att återgå till läsårets hittills kortaste skoldag kan jag nämna att den engelska som normalt brukar fyllas ut på 40 minuter av det ultimata 50 sådana nu minskades till dryga 20.

Till följd av ens tämligen tomma plånbok kunde jag inte heller joina mis amigas vid lunchtid utan gick med panka steg hem och förtärde dagens matlåda.
Danne Andersson - tråkiga dagar blir nedskrivna i tråkiga texter utan roliga bilder...

18 oktober 2007 - Vi ska alla en gång sova

        image40

Som jag skrivit i tidigare inlägg
angående problemet med undertecknads sömn kan jag nu berätta att detta inte funkat något vidare. Detta ska det bli ändring på idag, därav mitt försök att tidigarelägga min skrivtid till ett par timmar tidigare än normalt.

De tre inledande timmarna av mitt individuella val var visserligen intressant och innehöll idag något som föll mig i smaken. Trots detta fanns det ingen chans att mina två ögon kände detsamma. Dessa ville hellre stänga för dagen och komma tillbaka senare, en sovmorgon var det de allra mest skulle önskat för att förse ägaren till ögonen med en klar syn.

Då det vankades egen inläsning på tre textrika sidor fanns det ingen utväg, ögonen slöt sig och där satt man utan att veta vad som hände i 1700-talets Stockholm. Som tur är existera baskunskaperna av detta i ens huvud.

Dags för en kvarts rast. Det var då jag såg min chans att ta mig upp till närliggande och alltid lika trevliga Pressbyrån för att inhandla en större mugg cafe latte samt en kanelbulle. Detta förtärs inom de närmsta tio minuterna.

Om det var den friska oktoberkalla luften utomhus som gav mig den livsviktiga energin för att fortsätta skolan eller den stora pappmuggens innehåll vet jag inte. Det jag vet är att jag måste fixa sömnen bättre så jag slipper ha detta ämne som givet vid varje skrivarstund!Danne Andersson - ingenting är mycket riktigt ingenting...

17 oktober 2007 - Tillbaka till samtiden

image38                image39

Rubriken är allmänt känd
och är inget jag själv suttit och tänkt ihop att skriva en finurlig mening till ett lika finurligt blogginlägg. Förutom att pryda ett aningen innehållslöst inlägg på den förmodligen mest seriösa och mest uppdaterade bloggen är det även titeln på Kents nyaste fullängdare.

Dagen den 17 oktober var nämligen dagen då den nämnda skiva släptes och ligger nu vackert på författarens skrivbord i form av en limiterad (10 000 ex) version, en väldigt exklusiv sådan. Skulle gissa på att det är bandets frontfigur tillika Jocke Bergs täta plånbok som tillåter dessa vackra specialutgåvorna av bandets skivor. Denne exklusiva variant består av en 119 fylliga sidor som också var fyllda med både abstrakta och föreställande bilder. Som om inte det vore nog fanns även låt-texterna med längst bak i denna bibel. Allra längst bak i en papp-ficka låg även skivan det nu lyssnats på en och en halv gång.

Hur låter denna skiva då? Trots att man inte är någon hejare eller bästa polare till denna sorts elektroniska pop Kent nu ställt om sig till låter detta faktiskt soft och vackert i ens förväntansfulla öron. Detta ljud spelas nu upp i ens radio/cd-spelare som , tidpunkten till ära, begåvats med en lägre volym då en allt för hög sådan skulle anses som stötande eftersom barnfamiljen bakom väggen har förskräckliga erfarenheter av detta.

Hur hamnade då denna pärla på skrivbordet framför mig? Självklart skedde det på ett sånt sätt man brukar handla då man senare tänkt sig äga föremålet. Min förhoppning var dock att detta skulle ske genom ett köp via ens eget maestro-kort. Döm om min förvåning när detta, enligt traditionen, plockas upp för att sedan stoppas in i en bankomat och visar sig att kortet, trots sin hårda passform, valt att dela på sig.

Hur som helst fixade det hela sig då en givmild och rikare person sträckte fram de två hundralappar denna nyligen plockat ut på sitt hela kort. Detta mottogs av en stor dos glädje, men en viss besvikelse över att två  plastbitar var tvungna att gå skilda vägar fanns kvar.

Detta lade man bakom sig då man ställt sig i den senare människotäta kö som växte alltmer tidens gång. Tiden var alltså inne för de tre långväga resta vännerna att få sina exemplar av Kents nya skiva, "Tillbaka Till Samtiden", signerade. Det hela inleddes med en 90 minuters väntan i en lagom kall oktoberdag i en jacka vilken snarare är gjord att släppa igenom vindens pustar och kylde därför ner personen bakom jackan tillräckligt för att skakningarna var ett faktum.

Som en skänk från ovan var nämnda band på plats på exakt utsatt tid, vilket sällan förekommit i ens meritlista vad det gäller skivsigneringar. Den långa kön minskar då alla ägare av deras nya skiva ska få bandmedlemmarnas autografer ditkladdade på det nya alstret. Fyra autografer och lika många handskakningar rikare är man glad och nöjd med den kväll man till större del genomlidit i det kalla vädret.

Väl hemma i Handen var det dags att chilla framför tv:n och kolla in den , nu, i särklass bästa doku-såpan - Bonde Söker Fru. Om detta skrivs det dock ingen vidare utvärdering om då den känns som överflödig, jag låter programmet tala för sig själv och råder er alla att boka in alla kommande onsdagskvällar på bästa sändningstid!Danne Andersson - just nu är det tillbaka till samtiden för hela sla(t/n)ten...

16 oktober 2007 - Apropå ingenting

              image34

Hade inte planerat
att följa upp temat från gårdagens otroligt innehållsrika/lösa (?) skrivning. Detta skulle tråka ut de få, men ändå så älskvärda personerna, som läser denna omsorgsfullt skrivna blogg. Istället väljer jag att hoppa raskt över till något helt annat och tänker inte lägga upp dagens text på ett argumenterande sätt utan mera i ett så kallat berättarstadie.

Gårdagens skandalösa och senarelagda väckning lade grunden till vad som kom att bli en mindre lyckad dag ur ens perspektiv att uppskatta måndagar. Givetvis hade även söndagens sena natt ett finger med i spelet. Självklart gav föregående dag en del energi att klara av veckans, sedan alltid, tråkigaste dag - tisdagen.

Varför tisdagen just varit ohotad segrare av meningslösa dagar har till stor del med placeringen i den sju dagar långa veckan. Dagen är strax efter den ofta lugna och avslappnade måndagen och ses därför som den verkliga starten på, då, fyra dagar lång skolvecka. Historiskt sett har även denna dominerat i antal timmar av lektioner. Då man numera går på en soft friskola känns det inte mer än rätt att man får sluta tidigare på den så tråkiga dagen, detta som komplement till alla tidiga morgonar och sena eftermiddagar jag tvingats gå igenom. Nog med historia då det är dags för att foka på den tisdag som just nu bara har ett par timmar kvar att existera.

Dagens tisdag innehöll väldigt många situationer man skulle kunna skriva läsvärda triviala artiklar om. Inte helt otippat fick man agera höglösare på engelska då man traditionsenligt blev utfrågad trots att man inte, av välvilja, sträckt upp en högerhand i luften. Denna hand satsade istället på att stödja det stegvis tyngre huvudet. Underbart är som allmänt känt - kort, den utlästa meningen lär ha passerat fem sekunder i längd för att vara exakt.

De nästkommande lektionerna innehållande diskussioner gällande religion samt svenska. Dessa verkar ha tagit sina två timmar utan att något speciellt minne slagit rot i ens huvud.

Hur som helst var det, som alltid, dags att förtära en välförtjänt måltid efter den bastanta frukost man fått i sig, dagen till ära. Då närliggande restaurang serverar mat från det stora landet borta i Asien kan man förvänta sig en hel del ingredienser av det starkare slaget. Själv har man alltid velat framstå som en tuffing då man slukar den minsta lilla senapsstrimma från en behållare som är märkt med etiketten, "extra stark", utan problem. Dessa tankar om min uthållighet vad det gäller stark mat har minskats en aning då en portionsförpackning av smörjan Sambal Oelek rördes ner i ens nudlar. Detta fick helt enkelt konsekvensen att skippa denna del av den annars goda maten.

En sådan tur att det finns xylitol-söta tuggummin nuförtiden. En dubbel dos sådana låter smaken i munnen istället kretsa mera kring mint istället för den nämnda starka sörjan.

Den återstående lektionen bestående av kunskap i områdena kring arbetsmarknad är bara en introduktion till vad som komma skall under nästkommande vecka. Bloggens ägare ska då ut och känna stämningen i arbetslivet och eventuellet uppmuntra sitt intresse angående framtidsplaner. Tills dess får man stå ut med att skriva om en hel del fortsatta dagliga händelser ur underteckands liv!

                                            image35Danne Andersson - kanelbullar är en vacker kontrast mot kinas starka mat...

15 oktober 2007 - Grus- eller motorvägar? - du väljer själv!

        image33

En dag som denna kan det behövas
att ta tag i en viss livlina vad det gäller skriveriet. Då dagen gapar stora hål i vad som kunde innehålla några speciella aktiviteter väljer jag därför att prata om ett ämne som behagar en sådan som mig att skriva ner mina tankar om - musik. Ingen överraskning då de nära och kära mycket väl vet att detta ligger varmt om ens ännu varmare hjärta. Till följd av detta intresse känns det aningen klyschigt för killen bakom underskriften nedan att dra upp just dessa saker, men ack så kul det är.

Något som ständigt fyller alla former av olika forum i musikväg på communities eller egna bandens hemsidor med antydan på hårdrock eller metal ska jag skriva om. Trots att många av fansen anser sig själva som det vänligaste, trognaste och mest lojala av alla fans som någonsin gillat någon musikgenre är det ofta det kommer upp tjat och groll om vad som är hårdrock och inte, även hårdrockare är alltså mänskliga. Var går gränsen mellan power metal och heavy metal? Vad är det som gör ett band till ett renodlat thrash metal-band bara för att de varit inne och nosat på de ständiga riffandet och det minst lika snabba trummandet på virveln? Dessa två nämnda diskussionsämnen kan i och för sig hållas på en relativt fredlig nivå.

Då de mera aggressiva meningarna börjar skymta i foruminläggen handlar det snarare om de band som vågar ta ut svängarna. Dessa svängar kan vara aningen böjda tycker många och några andra kan tycka att dessa svängar sitter på en helt annan väg en deras egna mest körda vägar. De äldre fansen behagar mest att köra på sina grusvägar de alltid har kört på medan de nytillkommna fansen istället föredrar de nyare asfalterade motorvägarna med fri hastighet. För att inte gräva mig alldeles för djupt i detta bildspråk försöker jag tala med de rätta orden, jag kunde ju inte låta bli att dra en parallell.

Frågan är då, varför kan inte de gamla fansen helt enkelt acceptera att nya vägar måste byggas utan att allt måste gå i den riktning de själva färdats på under så många år. Världen utvecklas hela tiden och musiken med den. Vi lever inte på 60-70-talet då folk mest diggade till The Beatles, Black Sabbath och Led Zeppelin. Då var NI rebellerna och NI diggade dessa band alla era föräldrar namngav med valfritt ord att beskriva oljud på. Nuförtiden ses dessa band som grundare till den musik jag behagar mest att lyssna på - metal.

Som sagt, musiken utvecklas och grenas upp i tusentals olika subgenrer hela tiden. Det går inte en dag utan att en ny genre har fötts i folkmun. Vad jag anser i detta diskussionsvänliga ämne är helt enkelt att - acceptera förändringarna! Allt som dyker upp i musikbranschen är sällan något man lyssnade på för 30 år sen. Visst kan trender komma tillbaka periodvis men de blir sällan lika omskrivna som på "den gamla goda tiden". Vem vet om till och med jag kommer att sitta där på parkbänken om några år och kasta dynga över ungdomarnas musik som hörs då de passerar förbi?

Jag kan som avslutning på detta otroligt långa inlägg för det första gratulera alla som lyckats läsa ända hit utan att hoppa i texten. Som en andra avslutning för att knyta ihop denna stora säck måste jag nämna att jag själv har varit en av dessa klagande tråkmånsar. Detta har jag dock släppt och försöker sätta mig in i tanken om att jag kan inte styra vad som händer i utvecklingen vad det gäller musiken. Folk lyssnar till det de vill och känner för vilket jag också gör. 

Detta ämne handlar självklart inte bara om musik utan alla former i utvecklingen av våra intressen. Jag klagar numera inte på personer som är insnöade i metal med 80-talsinfluenser eller power metal där drakar och demoner formar deras lyrik. Jag kan bara, i tystnad, tycka synd om de som inte ännu upptäckt de mer fantasifulla av genrer ;-)Danne Andersson - hör bäst gör jag med glasögonen i fodralet...

14 oktober 2007 - Angående SL:s obekväma priser

         

Det oerhört smidiga systemet
med 10-kronorsbiljetter och att åka obegränsat för inom en timma, slopades i och med regeringsskiftet för ett år sedan. Den fruktade "bussremsan" var då åter i handen på den intet ont anade stockholmaren. Räknar man noggrant på denna förändring kommer man fram till att den tidigare perioden med biljetterna för ynka 10 kronor var snäppet bättre. Detta lönade sig och det var så lätt att ta sig in till stan. Nu är det zoner som gäller och ju fler sådana man ska resa igenom, desto större blir utrymmena mellan stämplarna på remsan. Många vaknade och reagerade, nu var bilen det alternativ som blev att föredra och det billigaste sättet att ta sig in till stan på. Underbart är kort, sägs det. Trängselskatten var tillbaka efter det, enligt många, lyckade testet för ett tag sedan. Det senare klagomålet går att leva med. Men då är det inte sagt att man ska acceptera höjningen av priserna i kollektivtrafiken. Därför vill jag att det återigen ska bli billigt att åka med SL!


Ett självklart argument för att detta ska genomföras är helt enkelt att fler kommer att åka med kollektivtrafiken. Detta är självklart eftersom människor utnyttjar det som är billigt och bra. Folk som åker regelbundet med buss eller tåg inom Stockholms Län får dessutom det lite tätare mellan sedlarna och de mindre användbara enkronorna kommer att skramla friskt i deras plånböcker.


Det bär dock emot mig en aning att nämna min andra åsikt om varför priserna ska sänkas då undertecknad ofta försöker motverka att använda allt för många klyschor i sitt skrivande. I dessa tider snackas det nämligen febrilt om vad man kan göra åt vår mindre bra miljö. Och vad kan då vara bättre än att sänka priset på att åka med kollektivtrafiken? Fler folk åker då mindre i bil vilket gynnar miljön väldigt mycket.


En avslutande anledning till min vilja är att det kommer att öka samhörigheten bland människorna - det blir bättre socialt. Precis som det nämnts tidigare i denna artikel om att folk kommer att åka kollektivt mera följer då denna konsekvens. Istället för att sitta hemma och låta fördomar och andra onda tankar om människor växa fram kommer man nu lättare ut i samhället och får se hur verkligheten egentligen ser ut. Gemenskapen förstärks då de flesta människor gör samma sak.


Ovannämnda anledning till varför bilåkandet minskat bland Svensson kan dock vara kvar. De som nödvändigtvis ska använda sin sprillans nya Lexus att åka med fram och tillbaka på Lidingöbron ser det mera som ett ypperligt tillfälle att rensa lite bland hundralapparna (ironiskt nog kostar det även pengar att åka ifrån stan). Därmed är det inte sagt att det även ska vara dyrt att åka kommunalt!Danne Andersson - vädret har förändrats och regnet har istället besudlat oktober...

13 oktober 2007 - Höstens erbjudanden

               

Härligt höstväder
är det som gäller just nu då oktober startat på allvar. Solen värmer delvis då man går där extra påklädd och den isande vinden blåser kallt så pass att öronen säger ifrån. Det väder som just nu kyler ner oss i väntan på den numera mildare vintern skulle kunna dominera större delen av denna dags skrivande. Detta hade jag dock tänkt att försöka motverka. Trots att följande ämne jag kommer att dra upp inte har något direkt med vädret att göra i sig var det inte utan anledning att jag inledde att berätta om kylan.

Hösten är något jag starkt förknippat med musik. Av någon anledning är det under denna årstid jag mest uppskattar att lyssna på just musik. Kan det ha att göra med att man vistas mera inomhus för att krypa undan den kyla som nu omger Sverige? Det är ju trots allt inomhus i mitt lilla rum jag har min ännu mindre avancerade cd/radio-spelare, vilken används väldigt väl i dessa tider.

Det är också nu tiden är inne hos de skivaktuella banden att dra förbi Europa för att beta av alla de ställen de tvingas spela på. Dessa spelningar går sällan, för gemene man, att besöka. Möjligtvis hinner man kolla in de säkraste korten som man förmodligen redan använt sig av ett par gånger tidigare. Men det blir sällan, i sin nyfikenhet, tillfälle att besöka de mindre kända banden. Detta pga akut pengabrist. När dessutom merparten av dessa band som väcker en viss nyfikenhet hos en råkar spela på ett ställe där endast myndiga är välkomna att besöka kan besvikelsen minska en aning. Tyvärr är detta något man råkat ut för en hel del just denna höst. När dessutom ett par av de nämnda korten man gärna skulle vilja kolla in hur de beter sig på scenen kommer förbi Stockholm i dessa svåra tider kan de räkna med att vara utan denna bloggs författare i publiken. Jag ber om ursäkt om föregående mening inte tillhörde de mest innehållslösa av meningar.

Något som dessutom är starkt förknippat med den årstid är att kolla in en härlig film på en 90 graders vriden datorskärm från den närliggande sängen. Detta ska göras nu.Danne Andersson - bakterierna i halsen var bara i tillfälligt arbete och har numera lämnat brottets bana...

12 oktober 2007 - I brist på annat

Har redan efter tredje dag , sedan den här bloggs födelse, börjat fundera på hur svårt det kan vara att fylla ut detta otroligt stora utrymme med en massa roligheter som skett under dagen. Gillar man att skriva är det mer än gärna man vill få ut ett inlägg och då dämpa sin frestelse av att få ut sitt språk i text.

Detta är en sådan dag man funderar på vad man verkligen ska fylla denna tomma ruta med. Ska man göra en krönika om ens halsont och huvudvärk som efter ett kortare uppehåll verkar vara tillbaka trots den hårda september då undertecknad fick lida under de nämnda smärtorna? Skulle det kanske vara roligare för folk att läsa en massa skryt om den planerade resan till Spanien som det diskuterades om idag på passande lektion? Eller vore det mest intressant att lägga upp en berättelse, på lågstadienivå, om dagens händelser , från punkt till punkt, som i och för sig inte används särskilt flitigt i dessa då de ofta syns nerkladdade i yngre tonåringars bloggar. Dessa punkter ersätts istället med en vacker bild i form bokstäver och tecken och föreställer det humör man råkar vara på då man just skrivit den skrivna meningen.

Nej, det allra bästa är att vara ärlig. Har man inget vidare kul att stoltsera med i sin snart 72 timmar gamla dagbok på nätet är det ingen idé att försöka fylla ut den med en massa trams om det andra med det tredje.


Ironiskt nog blev det en hel del svarta tecken i dagens memoarer. Så går det när man uppskattar skrivandet och dessutom dyrkar den utmärkta uppfinningen för detta - tangentbordet. Låt mig därför få tillägna denna dag till ett av datorns bihang jag nu använder att skriva dessa bokstäver med. Detta tillsammans med redan nämnda livsviktiga och välanvända begrepp - ärlighet varar längst!


               
Danne Andersson - intrigerna om hurvida bakterierna har en plats i ens hals tätnar...

11 oktober 2007 - Minusgrader vs. trötta ögon

Något oplanerat hände igår, det blev en mycket sen natt ur mitt perspektiv. Hur många gånger har man inte gång på gång planerat en tidig kväll så att man ska orka komma i tid och vara pigg och alert på nästkommande dags lektioner? Nuförtiden räcker inte mina två händer och tio fingrar till att räkna detta.

Trots att skolan man går på råkar vara generös med att dela ut olika långa sovmorgonar finns det även de dagar då man börjar en timma efter tuppens galande. Till följd av undertecknads beroende av att ställa alarmsignalen på sin telefon en timma minus det redan nämnda galande blev det därför en tidig morgon. Instinktivt och traditionsenligt är det dock motvilligt det stigs upp. Till min förvåning har den så älskade himlakropp som ger oss värme om dagarna inlett sitt svek mot oss nordbor. Då persiennerna dras upp tittar därför inget ljus in i sovrummet. Då duschen är slagen och en mindre frukost är uppäten blickar jag mot termometern i köket. Den digitala mätaren visar på -2 c.

Den undanhängda vinterjackan var nu färdig för användning och tveklöst det enda sätt för att kunna motstå den plötsliga vinterkylan. Väl ute känner jag att kylan biter fast i en, men det är bara att bita ihop. Andra signalen från en inre väckarklocka har just ringt. Det är inte långt kvar.  Då man i sömnig takt går där bland minusgraderna som omger denne koncentrerande och djupt filosoferande person blir man minst sagt överraskad då en annan mindre filosoferande person knackar en med pekfingret på den nyfixade frisyern. Förvånat tittar jag på den individ som nu stirrar väldigt glatt på sin nyfunne vän som råkar gå i samma klass. Den inre väckarklockan ringer en tredje gång...

Väl framme i en varm skola finner jag ro tills jag just kom på att lektioner var det gott om en dag som denna. Timmarna rullade inte i den fart som de skulle, till min besvikelse. De inledande tre timmarna av mitt individuella val förkortas visserligen ner, så även nästkommande religionslektion och dessutom belönas denna oerhört mindre pigga dag med att sluta dryga timmen tidigare. Hela dagen hade varit en hel natts sömn för min del om inte mina vänner fanns där och höll mitt humör uppe och då även såg till att jag höll mig vaken. Trött och sliten beger jag mig hemåt i den något behagligare temperaturen.

Dagens sista signal från det nu så omtalade uret har ringt en sista gång - det ska sovas i tid ikväll!

           


Danne Andersson - det vankas minusgrader i luften och snön är inte långt borta...

10 oktober 2007 - Varför blogg?

Dags att ta an sig denna stora uppgift - att skriva blogg.

Visst kan det vara kul att få ut sina upplevelser och som hänt under mina drygt 15 timmar långa dagar i vaket tillstånd, men bara av att säga/skriva ordet "blogg" ger mig rysningar. "Detta är något nytt" säger informativa DN, "Det är inne med blogg" säger en annan journalist i valfri kvällstidning/veckotidning/livsstilsmagasin. Visst, det sistnämnda kan jag hålla med om, på väldigt kort tid har väldigt många gett sig tid åt att både skriva och läsa andras bloggar (ryser). Det första numera klyschiga citatet stämmer till viss del. Visst har det funnits liknande sidor på nätet där alla ambitiösa personer kladdat ner viktiga händelser och memoarer på. Det har då bara gått under ett annat namn - dagbok. Smaka på det ordet och tankarna kretsar mera kring lilla Elsas rosa bok med passande motiv på möjligtvis en häst eller en mysig nalle. Denna bok är dessutom preparerad med ett guldfärgat hänglås med tillhörande 3 000 000 identiska nycklar då dessa böcker med passande sådana tillverkas i massvis. Hur tufft låter det då man ska skryta om sina kreativa egenskaper om att uttrycka sig i text? Här behövdes det ändring och ett nytt namn var mer än nödvändigt för att flera skulle börja bo på internet och läsa andras livsåskådningar. Någon kom på detta rysliga och enstaviga ord vilket används rätt friskt idag.

Då ställer ni givetvis frågan om varför undertecknad valt att skriva i något som är så hemskt att hans medvetande sviker honom. Det går givetvis inte att stoppa denna totala boom då detta handlar om världsomfattande internet. Då jag gillar att skriva såg jag detta som ett ypperligt tillfälle att faktiskt få göra det. I hopp om att några fler skulle orka läsa allt detta lägger jag därför ut detta på blogg.se istället för att spara det i ett vanligt word pad-dokument att ha på skrivbordet.

Trots all smärta av att sneaka upp i adressfönstert och se vad det är för sida jag verkligen är inne på är det gjort - Min första blogg är skapad och mitt första inlägg är skrivet!Danne Andersson - glasögonen ligger vackert på nästippen och visar undertecknad en värld som varit försvunnen en längre tid...

RSS 2.0