071115 - En klassresa

En flashback över min vecka på praktik sattes igång när Handens pendeltågsstation äntrats i morgonkylan. En rad olika människor, i alla åldrar, med olika bakgrund, påväg till olika mål delade den kilometerlånga plattformen tillsammans med en ressenär som jag. Att studera dessa personer ligger i mitt stora intresse. Merparten lär ha bestått av skolungdomar i delad ålder samt yngre medelålders vilka var påväg till sina högskolor eller arbeten. Har man riktigt tur lyckades man skymta en och annan pensionär med energi att fortfarande ta kollektivtrafiken som färdmedel på sina sista år i arbetslivet.

Granskandet låg aningen på is när blicken istället vill fastnade i en alltid lika läsvärd gratistidning man nyss greppat tag i av de energiska tidningsutdelarna. En guide över potentiella lucior i Stockholm föll mig i smaken mera än att studera en tillika tidningsläsare mitt emot min plats.

Vad jag senare observerade är den mängd folk som fyllde gångarna i tåget och helt plötsligt kände man sig själv väldigt iaktagen där man satt i sin tystnad med musik i öronen.

När halvtid började arta sig på den låtlista man fyllt sin mp3-spelare med kikade jag upp ifrån en grovt skumläst Stockholm City. Folket hade börjat försvinna i tåget och snart var det dags för avstigning på centralstationen där tunnelbanan mot Mörby Centrum skulle bestigas.

Med ett medtaget lugn ifrån pendeltågets vilostund begav jag mig ner till underjorden och tunnelbanan. Detta lugn och välmående byttes fort ut mot en stress. Folk gick vackert uppradade i samlad trupp påväg mot sina mål men i en fart jag helst av allt ville slippa. Hur som helst var det svårt att lunka på i en egen lugnare takt. Det hela skulle antingen resultera i att man hamnade under den marscherande folksamlingen alternativt få en massa sura blickar och diverse knuffar från stressade män med portföljer.

Lagom i tid hann jag, tack vare tempot, på turen som gick strax innan halv nio på torsdagsförmiddagen. Inte helt överraskad möttes jag av en tunnelbana vilken var fylld till både längden och bredden. Det var dock inga problem att fixa en plats där hela ens kroppshydda rymdes utan att behöva luta sig mot främmande personer med taskig tandborstning.

Till följd av en kortare tid på tåget och dessutom utan att innehava en tidning återgick jag till min nygamla hobby. Vad jag senare upptäckte var att den studerande svensson-killen jag agerat granne hos på pendeltåget har bytts ut mot en människa av den högre klassen.

Den person jag då stod och flåsade i nacken där alla stod ihop-packade var ingen mindre än tant mera-pengar-än-de flesta med nyköpt vinterpäls, flerfärgat hår då det ej ska synas att hon börjat få grått sådant samt ett par fina handskar av det mindre värmande slaget - Jag passerade gränsen till Östermalm.

Vad jag senare upptäckte då jag stigit av på hållplats, Stadion, är diverse lirare med liknande mundering och utsmyckande kalufs.

Väl framme vid våran forna OS-borg suddades minnena, resan från förort till diplomatstad, ut och torsdagens skoldag kunde börja.Danne Andersson - Mängderna av snö får gärna ligga kvar på marken och dessutom bytas ut av nyare mängder...

13 november 2007 - Snöflingor utan dess like

image63
Fotnot: Förort i vinterskrud


Det är inte utan anledning som de flesta börjar ana att julen är på gång. Förra året lyste snön med sin frånvaro och tappades inte ner på marken, på allvar, förrän julen blivit firad och det var dags att smälla in det nya året.

Idag fylldes himlen av tunga och fylliga snöflingor vilka sedan lade sig på marken för att antingen smälta eller lägga sig bredvid en annan och bilda snöhögar. Detta uppmärksammades ett flertal gånger av olika personer från klassrummet då de prioriterade vädret i första hand framför lektionen de befann sig på.Danne Andersson - må det aldrig töa...

10 november 2007 - Onödiga rusher

                image61                    
fotnot: i mitten kan jag se mig själv. Detta kort är taget under den läsårliga friidrottsdagen för oss elver på skolan...


Ovanstående text, vilken är en mycket genomtänkt sammanfattande överskrift, har inget att göra med det band jag såg spela i våran största inomhusarena för snart två veckor sedan. Dock spelar bägge orden en del stor roll i de bokstavliga sådana jag utförde vid enstaka tillfällen då jag kände en känsla av stress och välvilja av att vilja denna positiva vilja. Varför det inledande ordet råkar på att vara negativt och inte positivt, vilket brukar infalla, läses nedan för de med en lust av att läsa ens allra innersta tankar.

De inledande rusherna, och kanske mest ointressanta för de icke-sportintresserade (dessa kan skippa nästa stycke omedelbums såtillvida de inte känner välviljan av att veta vad som hände på undertecknads idrottslektion).

Under hela min skolgång har dagens idrottsaktivitet toppat listorna på de mest uppskattade sporterna att utföra under liknande lektion. Den redan nämnda viljan av att lyckas speglade dagens timme, innehållande matcher med tillhörande redskap i form av varsin innebandyklubba samt en passande boll att spela med. Dessa klubbor användes, av vissa, som tillhygge i deras tillfälliga lust att utföra berserkagång, medan andra mera såg till att verkligen sätta den ihåliga bollen i det mål man själv inte vaktade. Det var under dessa förhållanden jag utförde mina, vid det här laget, välkända och onödiga rusher. De kallades onödiga då de inte resulterade i vinst till en själv och ens lagkamraters favör.

Trots att det nämnda innebandyliret varvades av med lite gym emellanåt var det där jag befann mig efter skolans slut. Enligt traditionen, och förhoppningsvis, stärkte jag upp min fysik vilket jag börjat med, sedan ett långt uppehåll, på måndagen samma vecka. Varför detta ska nämnas i ett inlägg innehållandes bokstäver berättandes om mindre nödvändiga springturer kan man undra.

Till följd av ens fåfänga tog ens hårmedicin slut på förmiddagen och detta ska givetvis åtgärdas så fort som möjligt. Vad vore väl bättre än att återigen besöka det klassiska Coop för att råda bot på håret med det egna livet? Nästkommande buss, vilken passerar ens egen gata två gånger i timman, användes för att ta sig dit. Aldrig har jag använt det färdmedlet att komma till en önskad plats i ens egna hemort. Hur som helst, allt med färden insåg jag, till mitt missnöje, att denna färd med kollektivtrafiken tog märkbart längre tid än tiden det skulle ta att använda sina egenskaper i att ta sig fram i egen maskin.

Med vaxet köpt i kassan, där min hårt slitande och arbetare till vän satt, begav jag mig i rasande fart till hållplatsen där bussar stannar för att hämta upp passagerare. Dagens sista rush skedde vid denna tidpunkt. Med mina ögon, vilka ej var preparerade med glasögon framför, såg jag trots allt, en buss glida i sakta fart mot platsen jag hade mitt mål. Woho, tänkte jag och sprang iväg på mina resterande krafter jag hade kvar efter flera timmars work out på gymet. Woho, tänkte jag inte då jag insåg missen av att fånga uppmärksamheten hos busschauffören. Denne satte kurs mot nästa hållplats och jag fick glatt vänta på nästa tur.

Visiten på kommunens klassiska varuhus skulle visa sig vara förgäves (besöket av ens vän sittandes i kassan ej inräknad). Det vax man nu har till förfogan visade sig vara ett perfekt sådant för de personer vilka skuttar omkring på Stureplan med omnejd.


                                                    image58
 


Danne Andersson - affärerna har traditionsenligt börjat med försäljning av julprylar...

RSS 2.0