080930 - Att slå i underläge

Har idag lyssnat på en förvånansvärt lyssningsbar föreläsning där jag sög i mig all möjlig information som utgavs från mannen längst fram i fronten. Håkan Blomqvist. En talförd människa vilken berättade om arbetarnas historia som folkrörelse. Det är fantastiskt att alla våra rättigheter, saker vi alla tar som självklarheter, härstammar just ifrån denna tid. Rättvisan kom från det skitigaste av samhällets skick där oset från ugnarna kunde döda vilken direktör eller chef som så mycket stack ner kranen i de arbetandes hårda tillvaro.

Det är inte alla små nyliberaler på friskolor som funderar kring varför samhället ser ut som det gör idag. Ingen har någonsin hört talas om den svenska modellen. För att nämna något. Standarden som får europeiska stormakter att lyfta på hatten och göra honnör. Ingen tror sig veta om att någon typ av demokrati först skapades med hjälp av ett folk med en gemensam och stark vilja att få leva som människor.

Fackföreningar och i synnerhet ett parti höjde sina röster då det fruktade och innehållsrika 1900-talet tog sin början. Senare uppstod det flertalet samlingar av rött och ironiskt nog även blått. De konservativa började kuva sig inom sina rika kyrkoförsamlingar där de såg sin makt försvinna.

Självklart var arbetarrörelsen en internationell företeelse och verkade inte enbart i Sverige. Överallt i världen störtades maktinnehavare. Allt ifrån grymma tsarer till inavlade kungar fråntogs deras oförtjänta makt. Därefter kunde folket med sin makt genomföra reformer vilket vi idag ser resultat av.

Vi har idag dessa viljestarka människor att tacka för deras arbete och det de lät genomföra. Rättvisan skapades av arbetare - för arbetare. Idag är det svårt att hitta de enorma klassklyftor som existerade för hundra år sedan. De har så klart minskats med hjälp av den nämnda räddningsaktionen. Enbart därför ska vi inte mörka om att det fortfarande finns orättvisor och att de bekämpas lättare genom ett slag underifrån. Stå upp för din rätt i samhället!

Dan Andersson

Kommentarer
Postat av: Felix

Du tog orden ur munnen på mig, Dan. Jag blev till och med lite rörd. Så fort jag läser

"Standarden som får europeiska stormakter att lyfta på hatten och göra honnör. Ingen tror sig veta om att någon typ av demokrati först skapades med hjälp av ett folk med en gemensam och stark vilja att få leva som människor."

Fick jag lust att göra en revolution, att få folk att förstå VARFÖR och HUR vi kan ha det som vi har det än idag. Varför stora direktörer kan sitta på sina jävla arslen och dela ut löner i form av 50-öringar. Varför vi kan andas den svenska demokratin i luften och varför, när man andas ut, kan känna doften och välbehaget av ett land byggt på hårt arbete. Du är en profet, Dan.

Ha det grymmt.

Postat av: Alex

"Ingen har någonsin hört talas om den svenska modellen"Det stämmer inte riktigt. Det engelska Labourpartiet var väldigt inne på den svenska modellen under Tony Blairs ledning. Vet inte exakt hur det funkade, men jag kan tänka mig att det gjorde livet lättare för många efter Thatcher-tiden...

2008-10-01 @ 23:11:01
URL: http://alexanderjk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0