080912 - Magnetiskt

Stereon rullar igång skivan än en gång. Det är nu andra gången jag lyssnar igenom det purfärska skivsläppet från Metallica, Death Magnetic. Det låter Metallica. Det är simpelt och rakt på, precis som det ska vara. Spännande och hårt!

Ljudet är betydligt bättre än föregångaren där den fruktade och ojämnt stämda kakburken bankades på i otakt av en ännu mer instabil dansk. Denna gång är virveln ordentligt åtskruvad och låter oväntat skarp i mina öron, därmed höjs känslan av att detta är live.

Robert Trujillo gör här sin skivdebut med bandet och det hörs. Volymen på mannens instrument är rejält uppskruvat vilket, tillsammans med redan nämnda trumma, utgör den starkaste smaken till det örongodis som utspelar sig från högtalarna. Den sammantagna produktionen kan kännas aningen suddig. Vanan blir dock min enda verklighet efter en stund.

Låtarna har helt klart en enorm potentiall att göra sig bra live. Kan inte vänta på att sjunga med och veva med djävulstecknet i luften till spår som "Broken Beat & Scarred", "All Nightmare Long" och "Suicide & Redemption". Den sistnämnda lär dock inte fungera något vidare som någon allsång då den är instrumental från början till slut. Skivans starkaste spår. Det är mäktigt. Vilket jävla gung! En låt som tveklöst borde vandra hand i hand med bandets tidigare hyllade och likasinnade sådana.

Enkelheten är väldigt underskattad inom musiken numera. Metallica är dock ett band som behållt en stor del av det genom hela sin karriär. Vad det beror på lär vara uppenbart för ett inlyssnat fan. Huruvida de är medelmåttiga musiker eller inte spelar ingen roll. Att herr Ulrich knappt behärskar sitt minimala trumset varken live eller på skiva har sin charm. Det alldeles för stora självförtroende den solande Kirk Hammett innehar under sina tongångar tillhör Metallicas storhet även det.

Efter att ha framfört en musik vilket framkallade någon slags status av dekis strax efter deras självbetitlade känns detta som ett nytt kapitel. Inga mer kompromisser. Det här är det. Något som självklart välkomnas av  mig och miljontals andra fans världen över. Vi nedladdare vet ju att Metallica gör allt för sin fans.


Dan Andersson

Kommentarer
Postat av: karro

Fan va gott:D

2008-09-12 @ 17:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0