080909 - För stunden

Det är inte många som vet var världens länder har sin egentliga plats på jordgloben. Detta ska dock läras in och sättas på prov i nästa vecka. Undertecknad råkar på att ha baskunskaperna i området men ser det inte som någon nödvändighet att få betyg på. Det vore egoistiskt.

Att lära sig i vilken ordning de centralamerikanska länderna kommer nedifrån och uppifrån känns inte som nödvändigt vetande. Mardrömmen är vår granne i söder vilken är uppdelad i flest sådana. När dessutom de nästintill, till formen, oigenkännliga länderna i Asien ska namnsättas kapitulerar även jag tillslut.

Med en lagom tids övning strax innan provet är detta därför lättförtjänta poäng för gemene man. Ena veckan finns där en guldstjärna fäst vid marginalen. Den andra veckan är bakgrunden till klistermärkets fastklistrande försvunnen.

Det kallas tillfälliga kunskaper.

Det intressanta är att få reda på hur invånarna i dessa länder har det i sin vardag. Hur fungerar samhället i den så kallade tredje världen? Vad innebär landets hirarki för vanliga dödliga? Varför har imperialisterna från svunna tider dragit raka streck genom Afrika? Med denna lärdom lär kunskapen om det geografiska läget fastna för alltid.


Dan Andersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0