080910 - Pekpinnar är inte till för att slåss med

Jag har hört att den allsmäktige Jan Björklund kan få sin och sina liberala kumpaners vilja igenom ännu en gång inom skolpolitiken. Från och med vårterminen 2010 kan skolk redovisas i elevernas betygsdokument.

Som morgontrött får jag ofta bevittna väldigt många värdelösa insändare i den, mycket riktigt, liberala morgonblaskan. Den ena är sämre än den andra. Ofta lyckas jag urskilja snittåldern på skribenterna då de ofta väljer att namnge sig själva vid en titel för att verka mera överlägsen. Som om det skulle ha något med saken att göra. Lärare är väl de sista som ska yttra sig något om skolans förändring. Deras enväldiga status är på tok för överskattad då de inte har någon aning om hur det är att vara elev på 2000-talet.

Beger man sig ett ytterligare steg upp i samhällets maktindelning hamnar man hos politikerna. Vad vet dom om den svenska skolan? Att de kan avläsa statistik har inte med saken att göra. De har, lika lite som lärare, noll koll på vad som rör sig i en tonårings huvud då läxorna staplas på högar, omprov ska göras och förväntningarna passerar den tidigare nivån. Ändå vill de införa något som påverkar eleverna till den grad att det kan vara skadligt och bidra till den motsatta effekten.

Givetvis kommer detta att hjälpa de elever som skolkar till följd av sin redan "uppnådda" kunskap, de som har uppnått alla mål i samtliga kriterier. Självklart vill de inte få dåligt rykte inom sin ätt där de av tradition alltid avslutar sina utbildningsår varav de slutliga på Handelshögskolan.

Skolkar gör man inte för att man tycker det är kul. Skolk är ett rop på hjälp.

Det är snudd på fakta att borgerlig skolpolitik är kränkande för elever i behov av just en värdig hjälp. Vad gör den trötta 15-åringen som tappat lusten för livet och därmed skolan då den i sitt betygskuvert hittar nedvärderande ord - svart på vitt? Blir det bättre? Nej! Var får den för evigt stämplade eleven sin vilja att förbättra sig då den i sitt liv faller ännu snabbare? Elever som skolkar behöver en hälpande hand, ingen som slår på den!

Det är de sämst ställda som drabbas. De som mest av allt hatar skolan till följd av brist på självförtroende eller sorg för något i sitt liv är förlorarna. Är det värt att trycka ner dessa människor ännu mera i det helvete de redan fastnat i?

Skolan ska vara en jämställd plats för alla oavsett bakgrund, syn på livet eller psykiskt tillstånd. Missbrukar man det målet odlar man sakta men säkert fram en mera stabil segregation av människor i deras första år som sådana.

Vem tjänar på sorteringsskolan?


Dan Andersson -

Att straffa barn genom aga legaliserades på 1979.


Att straffa barn genom betyg är fortfarande tillåtet...

Avkaffa betyg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0