080805 - Det är groteskt med rasism

Det har stått i kvällspressen. Våra morgontidningar har även de berättat.

Rättegången kring det omtalade mordet i Arboga tidigare i år har präglat de flesta sidorna i både pappersformat såväl i abstrakta. Första sidorna samt löpsedlarna har innehållit den allra senaste infon om varenda citat och ögonblick kring händelsen. Våra två kvällstidningar måtte ha hoppat ihjäl sig glädje över att äntligen kunna skildra något som hänt på riktigt.

Vad jag uppmärksammat mest, förutom den fruktansvärda händelsen, är dessa blaskors sätt att hantera nyheten. De vill ju så gärna kunna avslöja namnet på den som fortfarande inte är dömd och kanske inte ens blir. Epitet som "32-åringen" och "kvinnan" haglade till en början friskt bland orden. Numera är människan kallad "tyskan".

Varför i helvete måste den misstänkta personen få en etikett? Vem bryr sig om vilket land personen kommer ifrån? Hur har människan förtjänat att bli uthängd på detta sätt?

Att nämna personer med deras etniska bakgrund eller ursprung är ett otroligt vanligt fenomen för att locka läsare. Detta utnyttjar tidingarna som enbart bryr sig om antalet sålda läsnummer än personers intigritet och välmående.

Genom associationer registerar våra hjärnor bilder kring namnet. Nazism. Adolf Hitler. Etnisk rensning. Dessa tankar är vanliga bland gemene som inte sett landet på nära håll. Turligt nog känner jag till att landet och dess nuvarande invånare absolut inte förtjänar att bli smutskastade. Om man av någon händelse inte har dessa bilder av Tyskland sätts ändå en process igång med att forma negativa tankar då de flesta hyser agg mot brottsmisstänkta. Dessa tankar målar upp människan som ett hatobjekt hos Sveriges invånare. Varför? De vill tjäna pengar genom att utnyttja våra svagheter.

Jag ger mig fan på att de hade döpt personen själva i fråga om denne varit född i Ryssland. Allt för att trigga igång våra okunskaper kring Sovjetunionens era.

Hur stora löpsedlar hade löpsedlarna blivit om denne varit född i Centralafrikanska Republiken eller valfritt land där antalet bokstäver överskridit gränsen? Likförbannat hade de kortat ner nationaliteten genom att enbart nämna världsdelen landet ligger i. Allt för rasisterna.

Det är uråldrigt att kalla människor för varifrån de kommer. Det är skamligt och fegt eftersom ingen kan påverka sitt urpsrung. Det kallas rasism. Det är groteskt.



Danne Andersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0